Blauwalgen vastgesteld op de Noordede

06/09/2018

Op de Noordede te De Haan en Bredene (van Vijfwege tot aan het Maertensas, zie kaartje) werden blauwalgen vastgesteld.

Blauwalgen of cyanobacteriën kunnen massaal tot ontwikkeling komen in eutroof water bij temperaturen tussen 20 en 30 °C. Normaal gebeurt deze ontwikkeling niet in stromende wateren, maar gezien de aanhoudende droogte van de laatste maanden, was er zo goed als geen stroming meer op de Noordede, waardoor goede omstandigheden ontstonden voor de ontwikkeling van deze bacteriën.

Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olieachtige laag, drijvend op het wateroppervlak.

Foto  Blauwalgen Noordede

Als de cyanobacteriën volop bloeien en de drijflaag dikker wordt, dan drijven de cyanobacteriën dichter bij elkaar en vormen ze een stinkende brij. De blauwalgen sterven dan massaal af en scheiden giftige stoffen af: toxines, in onze streken voornamelijk microcystines. Deze giftige stoffen kunnen bij hoge concentraties schadelijk zijn voor mens en dier.

Gezien sommige soorten blauwalgen giftige stoffen afscheiden, kan het gebruik van dit water ernstige gezondheidsverschijnselen veroorzaken bij mens en dier. Op de Noordede werd een beperkte aanwezigheid van de potentieel toxische soort Planktothrix agardhii vastgesteld. Het is dus ten stelligste af te raden dat mens en dier met het water van de Noordede in aanraking komt.

Meer info over blauwalgen vind je op www.vmm.be/tips/wat-te-doen-bij-blauwalg en kwaliteitzwemwater.be/nl/gezondheid/cyanobacterien