Overstromingsveilig bouwen :
Op percelen die aangeduid zijn als overstromingsgevoelig gebied wordt aangeraden overstromingsveilig te bouwen. Om effectief overstromingsveilig te bouwen wordt aangeraden rekening te houden met de pluviale en fluviale overstromingskaarten. Hier wordt een marge van 30cm boven de overstromingshoogte met middelgrote kans onder toekomstig klimaat aangeraden. De dorpels, elektrische installaties (warmtepomp ed.), riolering en andere technieken dienen dus op dit peil afgestemd te worden.
Behouden van het bestaande overstromingsvolume :
Voor het wijzigen van het reliëf binnen de overstromingscontouren is bijzondere aandacht vereist. De omzendbrief vanuit het kabinet waarin de regels worden scherp gesteld (OMG/2022/1) geeft aan dat steeds met volgende stappen rekening gehouden dient te worden:
Concreet dient in elk dossier worden aangetoond waarom de ophoging noodzakelijk is. (bv. oplossen van plasvorming i.k.v. tegengaan verslemping en structuurbederf, noodzaak tot éénmaking van percelen …).
Vervolgens dient het waterbergend vermogen dat verloren gaat door de reliëfwijziging begroot en gecompenseerd worden. Dit waterbergend vermogen is het volume tussen het bestaande maaiveld en het waterpeil binnen de overstromingscontour.
Onder huidig beleid zijn het pluviale en fluviale gebieden met een middelgrote overstromingskans onder huidig klimaat die gecompenseerd dienen te worden. Deze lagen zijn allen terug te vinden op https://www.waterinfo.be/kaartencatalogus. Deze compensatie dient te gebeuren op een voor het watersysteem relevante plaats. Het compenseren gebeurt meestal op eigen terrein, bijvoorbeeld door het aanleggen of verbreden van perceelsgracht met een zwakke oever.
afbeelding