Eerste investeringen BlueDeal zichtbaar op het terrein

De Nieuwe Polder van Blankenberge zet een volgende belangrijke stap in het duurzaam waterbeheer door de implementatie van een testcase bestaande uit 3 geavanceerde automatische sturingssystemen.
Deze innovatie staat centraal in onze inspanningen om oppervlaktewater efficiënter te beheren en te besparen.
Deze nieuwe installaties vormen een essentieel onderdeel van ons streven naar een duurzamere toekomst, ondersteund door een Blue Deal gesubsidieerd vernieuwingstraject gericht op het doorvoeren van watersparende maatregelen.
Door een preciezer beheer van ons oppervlaktewater kunnen we aanzienlijk meer water sparen tijdens de kritieke zomermaanden, een stap vooruit in onze missie om de impact van toekomstige droogte voor te zijn. De automatisatie en afstandssturing laat ons tevens toe te anticiperen op de weersvoorspellingen en de reactiesnelheid op evenementen op ons waternetwerk te verhogen.
In de komende maanden zullen we nauwlettend de prestaties en toepasbaarheid van deze systemen monitoren als onderdeel van deze testcase. Het doel is om de effectiviteit van deze technologieën in het veld te bevestigen en hun bijdrage aan ons doel te optimaliseren.

Img 20240319 Wa0006
Img 20240319 Wa0003


Als kers op de taart mochten we vorige week een groep Vlaamse en internationale collega's verwelkomen voor een rondleiding langs deze nieuwe installaties. Onze inzichten en de gedeelde kennis zullen ongetwijfeld bijdragen aan klimaatbestendige Polders voor de toekomst.
We kijken uit naar de voortgang die deze innovaties zullen brengen en de positieve impact die ze zullen hebben op ons waterbeheer. Samen zetten we grote stappen naar een duurzamere en waterbewuste toekomst!

Img 20240319 Wa0004